language

Confirmat: aquestes són les novetats pels autònoms a mòduls el 2025

La Direcció General de Tributs ha aclarit que els límits actuals per tributar en el sistema de mòduls es mantindran durant l’any 2025. Això suposa una molt bona notícia per a milers d’autònoms que temien quedar exclosos d’aquest règim, conegut també com a sistema d’estimació objectiva.

Què implica aquesta pròrroga?

Tot i que el Reial decret llei 9/2024 (conegut com a decret òmnibus) no va ser convalidat pel Congrés, la Direcció General de Tributs ha emès una consulta vinculant que confirma que no cal cap nova llei per mantenir els límits actuals. Així, es dona per prorrogat el règim de mòduls amb els mateixos barems que s’apliquen des del 2016.

Per tant, durant tot el 2025, els autònoms que compleixin els requisits següents podran continuar tributant en mòduls:

  • Facturar menys de 250.000 € anuals a particulars.
  • Facturar menys de 125.000 € anuals a empreses o professionals.

Aquest sistema permet als autònoms calcular els seus impostos aplicant uns coeficients fixos, en lloc de portar una comptabilitat detallada d’ingressos i despeses. Això simplifica enormement la gestió fiscal per a molts treballadors per compte propi.

Per què es mantenen els límits malgrat la no aprovació del decret?

La clau jurídica està en el principi de seguretat jurídica. Tributs entén que, com que el decret llei no va entrar en vigor fins al 22 de gener de 2025, els contribuents ja havien iniciat l’exercici amb la confiança que podrien continuar en el règim de mòduls. Per això, qualsevol canvi que impliqués la seva exclusió hauria de tenir efectes a partir de l’any següent, és a dir, el 2026.

Per tant, la normativa vigent es manté inalterada per al 2025, evitant així que els autònoms hagin de canviar sobtadament al sistema d’estimació directa.

Quants autònoms tributen per mòduls?

Segons dades de l’Agència Tributària, més de 355.000 autònoms tributen actualment en estimació objectiva. A més, s’hi afegeixen prop de 800.000 professionals del sector agrari que també ho fan a través d’aquest règim simplificat.

Què cal tenir en compte de cara a la Renda?

És important saber que el primer pagament fraccionat de l’any (normalment a l’abril) serveix per determinar si un autònom es manté en mòduls o canvia a estimació directa. Si s’efectua aquest primer pagament dins del règim directe, es considera que s’ha renunciat als mòduls per tot l’any.

Per això, després de la confirmació de Tributs, els autònoms poden continuar amb normalitat en el sistema de mòduls, sempre que no superin els límits establerts.

Per a més informació o assessorament sobre quin règim de tributació s’ajusta millor a la teva activitat, contacta amb MJB Assessors. T’ajudarem a prendre la millor decisió fiscal per al teu negoci.